EvoMan píše:
a jak se to klepani projvuje? A kdy, pri urcitych otackach? Neco jako klepani (knock) ve spalovaci komore (nespravne ventily)? Me se to nejak nezda, podle me jsou GDI spickove motory.
Je mi líto, ale bohužel musím přiznat, že GDI motory jsou či spíše již byly jeden velký prů.er, a to dokonce i když náhodou "neklepou". Aniž bych rozváděl detaily, uvedu obecně jen pár bodů:
- GDI motory byly stavěny na v zásadě bezsirnatý benzín (již dávno používaný v Japonsku), jenže ten, na který to donedávna jezdilo v Evropě, měl v sobě až 20x více síry, než co byla ochotna daná technologie strávit;
- žádná úspora paliva se (opět) v zásadě nekoná - pokud se s tím jezdí "normálně", bere to "normálně"; pokud se tím jezdí "na doraz", bere to o dost více, než srovnatelný MPI motor; a pouze při opravdu "piánko" jízdě se lze dočkat nějaké "lepší" spotřeby (opět oproti normálnímu MPI motoru srovnatelných výkonových parametrů);
- žádné "lepší" výkonové parametry se (znovu) v zásadě nekonají, jelikož řídící elektroniku zajímají především výfukové plyny a ne to, co zrovna řidič v dané chvíli potřebuje "na odebraném výkonu" - a tak se ke vší smůle regeneruje de-NOx katalyzátor podle zákona schválnosti obvykle tehdy, když je třeba prudce akcelerovat, což ovšem právě za dané situace dost dobře nelze...; průběh křivky točivého momentu je příliš "kostrbatý", na reakci motoru na akcelerátor se nelze 100%-ně spolehnout atd. atd.;
- a už vůbec se nekonají "lepší výfukové plyny", ba právě naopak - přímý vstřik v kombinaci s velkým podílem EGR a chudou směsí navrch má obrovské problémy splnit exhalační limity, zejména pokud jde o podíl NOx, a to i přes použití speciálního, ale jinak naprosto debilního de-NOx katalyzátoru (přes pravidlenou regeneraci se zanáší a degraduje, je mimořádně choulostivý na teplotu přiváděných plynů atd.).
MMC vývoj GDI a snaha o co nejširší praktické uplatnění této technologie v podstatě zlomily vaz (už proto, že po mnoho let stál vývoj čehokoli jiného úplně stranou) a částečně se zahojila (MMC) až na prodeji licencí na jednotlivé části GDI (především šlo o řídící a regulační systémy - vždyť jen na EGR ventil ke GDI má MMC 5 patentů!) koncernům PSA a hlavně VW (FSI).
To vše shora samozřejmě vůbec není o "klepání", kterým trpí naprostá většina motorů 1,8 GDI v Čechách. Jinde jsem s tím kupodivu nesetkal. Skončily snad všechny klepající Carismy a Volva S40/V40 právě v Čechách...? Dodnes se mi nepodařilo se 100%-ní jistotou zjistit, co přesně způsobuje ono "klepání", ale jedno vím jistě, a to z vlastní zkušenosti: Tyhle motory naprosto nesnášejí rádoby "nejlepší oleje" (zejména pak značky Castrol) API 0W-30 či 5W-30 v ACEA A1 nebo A5.
Více se rozepisovat asi teď nemá smysl, "postižení klepáním" možná přidají svůj komentář. Já bych si na závěr dovolil následovat lagi(-ho) a položit zde přítomným tento dotaz: "Víte někdo o Carismě 1,8 GDI s automatem, které by klepal motor"? Díky předem za reakce.