spc píše:
A co maju spolocne uvedene priklady s `hyenistickymi` servismi resp. mnou uvedenym prikladom?
Skutocne som tam nenasiel ani jediny zhodny bod... Ja tiez viem uviezt priklady servisov s rozumnym pristupom
A s nejakymi blikacmi, dohodami a predpismi to uz nema vobec nic spolocne.
Když ono v životě vždy souvisí všechno se vším. Tak např. ony "hyenistické" servisy se pohybují v určitém právním rámci, který je nutí poskytovat na svou práci (a přebírat za použitý materiál) záruku (to ostatně představuje oprávněný zájem zákazníka). Takže když jim někdo přinese "nějaký" rotor z "nějakého" turba k vyvážení, nemohou vědět, o jaký rotor, jakého původu, jaké kvality zpracování, z jakého materiálu apod. vlastně je. Třeba ho dobře vyváží, ale i tak může následovat havárie turba a následně motoru z důvodu, který může vypadat jako následek špatného vyvážení. Co udělá průměrný český vyčůránek (a teď neukazuji prstem na nikoho konkrétního)? Inu jde tam, kde mu "špatně" vyvážili rotor a reklamuje!
A s blikači, dohodami a předpisy to má společného mnohem více, než je na první pohled zřejmé! Jestliže jsme se např. dohodli, že budeme používat oranžové blikače, řídit se smluvním, nikoli astronomickým časem, a jezdit vpravo, a obdobně jsme se dohodli, že i ty "hyenistické" servisy musejí poskytovat na svou práci (a přebírat za použitý materiál) záruku, pak je nanejvýš od věci vynucovat si červené (či jakékoli jiné) blinkry, prosazovat, že se budu řídit astronomickým časem, poněvadž zrovinka já to považuji za "správnější", jezdit vlevo, jelikož někde se tak přece jezdí, a odmítat zaplatit za (ve smyslu přeplatit) nadstandardní službu spočívající v tom, že mi někdo udělá něco nad rámec výrobcem vozu/motoru/truba/... předepsaných postupů, na čem nevydělá a ještě se vystavuje riziku reklamačního řízení. Kapišto?
spc píše:
Pochybujem, ze by nebol Brumla ochotny zaplatit polhodinovu servisnu taxu za vyvazenie, mozno ma podobnu skusenost ako ja ked sa nato vyprdol.....
Brumla se ovšem vyjádřil naprosto pregnantně: použil sestavenou a vyváženou sadu. A vyprdnout se na vyvážení rotoru turba točícího až 120 tis. ot./min.? To snad ne!
spc píše:
p.s.
som to spominal svojmu mechanikovi a ten tych ludi pozna osobne (BA je jak vecsia dedina) - jeho komentar: `to si hovoril s tym mladym? Stary je OK ale ten jeho syn je uplny kokot`
Silně mi to přípomíná příhodu, kdy jsem známému vyvažoval několik různých vrtulí k modelu letadla. Vrátil se mi rozbít hubu s tím, že kvůli mému špatnému vyvážení se mu za letu vlivem vibrací od vrtule vyrval motor z letadla a následovala totálka modelu. Po ohledání vraku jsem zjistil, že použil špatný (nikoli vadný, ale nevhodný) unašeč vrtule. Příště už budu trvat na tom, aby mi za účelem "vyvážení vrtule" přinesl celé éro. Jsem snad proto "úplný kokot"?