Po přečtení jsem nabyl dojmu, že moje pocity byly a jsou správné - tedy alespoň co se týče schopnosti "učení se" ŘJ u MPI motorů od MMC přinejmenším počínaje r.v. 1991. Nemohu přitom však vyloučit, že pro různé trhy byly určeny i různé verze ŘJ: já se vyjadřuji pouze k tomu, co se prodávalo na poměrně specifickém švývarském trhu.
A že se vyspělostí svých ŘJ MMC nidky nechlubila? Ona se totiž nechlubila ani jinými důležitými věcmi, které byly v případě jiných značek aplikovány až mnohem později, jako např. posilovačem řízení s proměnlivým účinkem v závislosti na rychlosti, pasivním přiřizováním zadní nápravy, elastokinematickým uložením, multi-linkem atd. atd. Naopak se svého času až příliš chlubila technologií GDI, která - jak se později ukázalo - byla slepou uličnou vývoje a do něho investovaných prostředků.
"Vyspělost" jejich ŘJ však zřejmě až příliš předběhla dobu, neboť nerespektování základních podmínek správného fungování systému ze strany nekompetentních servisních mechaniků a kutilů vedlo firmu k postupnému upuštění od řady výhod, které systém přinášel, ve prospěch jeho "blbuvzdornosti"...
To vše se navíc týká pouze ŘJ MPI motorů: ŘJ pro GDI měly dost potíží s tím, aby motor vůbec udržely v chodu, pročež tam žádné finesy, které mne vždy dokázaly nadchnout, prostě nejsou, čemuž GDI ovšem vděčí i za méně problémů s nerespektováním... atd. - viz odstavec výše.