expresion píše:
Hele Mitsi,
ja tu neresim brzdy na raketoplanu......
Tak proč jsem nabyl toho dojmu?
Teď vážně: Nevím, jak Ti to jede, ani jak s tím jezdíš. Ovšem můj pocit z několikatýdenního používání Galantu mého syna, který hravě dosahuje 220 a Vmax má na úrovni 235 (změřeno opakovaně s pomocí GPS, to už je na tachometru přes 250) byl ten, že je docela průšvih, když auto výrazně lépe jezdí, než brzdí. Podotýkám, že tam vpředu má zánovní děrované Zimmermanny, které velmi rychle popraskaly. Obdobně u mého SW, který už jezdí "jen" něco málo přes 210, mne docela se.e, že zkroucenost předních kotoučů musím řešit co 10 tis. km, když desky by mi vydržely i 100 tis. km. A to jsem dokázal zkroutit i zadní kotouče, podotýkám že ventilované!
"Překlad" shora uvedeného textu pro uživatele expresion (nemají tam náhodou být dvě "s"?):
- Každé auto by mělo lépe brzdit, než jezdit. A pro sporťák typu 3000 GT tahle poučka snad platí dvojnásob!
- Čím větší rychlosti vůz dosahuje, čím razantněji (dynamičtěji) se s ním jezdí a čím je těžší (správněji "hmotnější"), tím musí mít "lepší" brzdy.
- Výraz "lepší" brzdy popisuje zejména brzdný účinek (ztrátový výkon) a tepelnou odolnost (ten ztrátový výkon se přece přeměňuje výhradně na teplo). Přehřátí brzd pak vede ke ztrátě brzdného účinku (obvykle postupné, ale někdy i nečekaně náhlé), ke zkroucení kotoučů či nerovnoměrnému opotřebení (co do tloušťky). Že došlo k přehřátí, na to jasně ukazují tzv. "pecky" - fialové fleky na činné ploše kotoučů.
- Brzdný účinek (při zachování konstrukce brzd a velikosti činné plochy) i tepelná odolnost se odvíjejí výhradně od zvoleného materiálu a způsobu (technologie) jeho zpracování. Vrtání, drážkování, důlkování apod. sice může být jakousi třešničkou na dortu, ale kvalitu materiálu a jeho zpracování rozhodně nevykompenzují!
- Vrtané kotouče praskají směrem od vývrtů do hloubky plochy celistvého materiálu. Nepraskají ty děrované kotouče, které jsou s těmi dírami už odlévány, jejich další obrábění ve výrobě je však o dost náročnější.
- Že kotouč je z "bláta" a ne z kvalitního materiálu, to se se obvykle pozná nejen při prvním brzdění "na krev", ale někdy hned po vybalení: Jestliže kotouč má na sobě všelijaké "srandičky" (třeba typu vlnkovitých drážek), které "tuzeři" přímo zbožňují, a přitom není dynamicky vyvažovaný, pak nejspíše spadá právě do oné "blátivé kategorie".
- Sebelepší kotouč je k ničemu, pokud se "nesejde" s deskami vhodné tvrdosti a tepelné odolnosti. Přitom platí, že vysoce tepelně odolné desky + kotouče brzdí až po zahřátí, pročež je jejich používání v běžném provozu zakázáno.
- Atd. atd.