fantomas píše:
... Auto ke vsi spokojenosti funguje, coz je dulezite.
Ano, tohle je to klíčové! Bohužel se předem stěží pozná, jak dlouho. A jelikož můj vůz s motorem 2,4 GDI je již 12 let starý a má najeto 250 tis. km, také jsem se opakovaně snažil ušetřit, zvláště když na trhu jsou dnes mnohem lacinější náhrady. Ve většině případů, shodou blbých okolností bohužel téměř vždy v těch "originálově" nejdražších záležitostech, se však rychle ukázalo, že "neoriginální řešení" znamenalo jen vícenáklad, tj. výdaj jaksi navíc, zhusta finančně velmi bolestný.
Pro ilustraci uvedu jeden příklad za všechny: na "specifickém" výfukovém traktu (nešlo o standardní, přesto však ze strany MMC pro můj vůz v záruce dodaný díl) mi po 10 letech a nějakých 220 tis. km začala podfukovat jedna z větví dilatačního vlnovce, nejspíše kvůli staršímu mechanickému poškození při jízdě v terénu. Věděl jsem, že nic podobného neseženu, proto jsem přistoupil na opravu formou vevaření univerzálního vlnovce odpovídající světlosti. Jenže ten univerzální vlnovec měl délku nějakých 15 cm, zatímco původní měřil cca 50 cm. Zřejmě následkem vznikajícího pnutí (těch 15 cm asi nestačilo kompenzovat změny délky paralelní větve s původním cca 50 cm dilatačním členem) mi popraskalo spojení obou větví těsně před přední lambdou na ústí do katu. To už jsem neustál a pořídil standardní originál, ten ovšem pouze s jednou větví, tj. jedním vlnovcem. Značkový servis, který mne odrazoval již od původně zvoleného náhradního řešení (ostatně ho odmítl zrealizovat, proto jsem se obrátil na specializovanou výfukářskou dílnu), na základě předchozích zkušeností vyjádřil obavy také z demontáže a opětovné montáže přední lambdy do jiného dílu - snad má vadit změna polohy starší lambdy ve vztahu k proudu výfukových plynů. Operace se sice povedla, nicméně lambda se po nějakých dvou měsících provozu poroučela. Byl bych vybral náhradu od Denso (v ČR mám nějaké konexe...), jenže jsem byl dlouhodobě v zahraničí a musel jsem to rychle řešit: originál mi připadal příliš drahý, tak jsem sáhl po finančně přijatelnější náhradě od Bosche. Po nějaké době však kontrolka motoru znovu hlásila, že něco není v pořádku, naneštěstí to tentokrát byl katalyzátor. Samozřejmě se můžeme jen dohadovat, zda s sebou nová lambda od Bosche vzala starý katalyzátor či co vlastně bylo příčinou jeho odchodu do věčných lovišť, nicméně hned po výměně oné neoriginální lambdy jsem si všiml, že regenerace katu neprobíhá tak, jak probíhala až do té doby. No a pak jsem už raději rovnou pořídil nový originální kat a nechal vyměnit i tu přední lambdu, když zadní zůstala původní a je stále OK.
Nyní se např. děsím toho, co časem udělají neoriginální hydroštely od nějaké španělské firmy (pozn.: samozřejmě s "velkými dírkami"

) v mém motoru: jo, zatím fungují, jen zvuk motoru je dosti odlišný ve srovnání s tím před jejich montáží. Opět shodou blbých náhod sice mám doma v šuplíku kompletní sadu nových originálů, které jsou mi tam ovšem platné, jak mrtvému zimník. Ale už jsem prostě neměl sílu ani čas to řešit. Nabídl jsem je k odprodeji: zatím je nikdo nechce, já však možná ještě budu jednou rád, že jsem je neprodal...