Kuno píše:
Vždyt už jsem to psal-omlouvá se tím jeho poruchovost. Ti "dokonalejší" dokonce mluví o nutnosti vypínání spojky při zhasínání motoru.
To má být odpověď na mou otázku? Mně zajímá technická podstata onoho doporučení, nikoli výmluvy výrobce vozu.
Kuno píše:
To vím a zní to samozřejmě logicky ale to bychom mohli podobně uvažovat o provozu "nasucho" první vteřiny po startu v podstatě u všech mazaných součástí motoru. Za všechny jmenuji třeba turbo.
Když to vezmu od konce: turbína se roztočí, až když se na ni dostane tlak výfukových plynů, tj. v době, kdy jsou její ložiska již mazána. Jinak se všechny mazané části motoru logicky nejvíce opotřebovávají právě při studeném startu, rozdíl je však v tom, jakému tlaku jsou v dané chvíli ty které díly vystaveny a kolik na nich zbylo oleje od doby předchozího běhu.
Kuno píše:
Uvažovat o nějakém "vytlačení" oleje.... to tam nic nezbude ani v mazacích kanálech?Olejové čerpdlo přece plačí olej už v průběhu své první otáčky a to právě do kliky.... A co "ta" viskozita ? To fakt pojede těch několik vteřin a otáček než chytne motor nasucho? To snad ne...To může tvrdit akorát ten Vaculík.
Nasaď si tlakoměr na hlavní olejový kanál a zkus si sám, za jak dlouho v něm naběhne provozní tlak po studeném startu motoru, který neběžel pouhých 24 hodin, a pak se ozvi s výsledkem. Pozor, kontrolky (tlaku) mazání soudobých vozů jsou nafixlované!!! Jinak "viskozita" oleje tohle neřeší, tohle je o vlastnostech základového oleje. Jenže ty skutečně syntetické (PAO, esterové) se dnes už prakticky na trhu nevyskutují, všechno to jsou HC oleje.
Kuno píše:
Téměř všechy nové auta přece neumožnují start bez sešláplé spojky...Proč,když je to pro jejich motory tak škodlivé?
Navíc není seriozně zdokumentovaný jedinný případ,kdy by se tak stalo.
To je úplně stejná otázka, jako proč dnešní motory po studeném startu prakticky neznají zvýšený/studený volnoběh, když jim to z hlediska (potřeby) mazání (studeného motoru) vyloženě škodí? Proč vůbec nějaký stop-start systém? Proč výrobci používají LL intervaly výměny oleje, "doživotní náplně" atd. atd.? Protože bagr! Pardon, protože bezpečnost (ženský za volantem),protože spotřeba paliva (přesněji platná metodika jejího měření), protože ekologie (byť třeba pseudo)...
Kuno píše:
Myslíš,že jsem to nikdy neudělal? Opravdu si myslíš,že jsem jen internetový kecal? Nahradil jsem těch dvojhm.sad kity s klasickým provedením spojky několik desítek a GARANTUJI Ti,že to nemáš šanci poznat rozdíl.
Asi ne v porovnání s bezvadným dvouhmoťákem, poněvadž pak je buď chyba v tom, že to nevnímáš, nebo já jsem přecitlivělý. Ten rozdíl je dostatečně výrazný i v případě původního koncernového 1,8T motoru, tj. benzínového!
Kuno píše:
No to teda výrazně lacinější VŮBEC není!!! Ustavuješ totiž nový sertvačník ale máš pokoj,že se to zas nerozsype.
Jaký je rozdíl v ceně dílů? Obvykle trojnásobný. A v ceně práce? Žádný, poněvadž i "nový dvouhmotový setrvačník" bys musel nějak namontovat.
Kuno píše:
No a jak jsem čekal-končíme klasicky osobními invektivami,že?
Já s tím nezačal.
Kuno píše:
To se stává když dchází argumenty ale já jsem na to od Tebe zvyklý...
Očekávám argumenty, ale žádné alespoň trochu věrohodné nenacházím.
Kuno píše:
At vystudoval co chce,píše kokotiny a to v ZÁKLADNÍCH PRINCIPECH! Klidně můžeme některé z nich rozebrat. Některé jeho "odbornosti" jsem si přečetl když ani nezná provedení systemu pohonu 4.4 plus příd.převodovka u vozu Lada NIVA co si mám o jeho "vědomostech" myslet?
No a teď jsme u jádra pudla: 20 let jsem se pohyboval mezi konstruktéry, vývojáři, technology a zkušebními techniky, asi proto mi není jedno, když někdo zcela od věci znevažuje jejich vzdělání, um a odvedenou práci. Neberu to osobně, nejsem konstruktér, mohl bych se zachovat typicky česky, tj. v duchu hesla, že co mne nepálí... Jenže já jsem s nimi solidární, chovám k nim úctu a obdiv a především cítím pokoru, když vidím, co a za jakých (často mizerných) podmínek dokázali uvést až do sériové výroby.
Kuno píše:
Stejně tak zcestné jsou jeho komentáře k poruchám systemu CR u dieselmotorů.
Přístup k nějakým datům jistě má ale co je to platné,když nechápe souvislosti? Pak logicky píše hlouposti.
Když něco takového plácnu já,tak se nic neděje...ale takovýto studovaný a fundovaný všemi vážený "odborník"???
Dojdi se přeptat do dobrého dieselservisu s několika stolicemi Hartridge, třeba sám pochopíš, kdo tu píše hlouposti!
Kuno píše:
Začínám mít pochybnosti,zda jím nejsi práve Ty.

Rád bych o autech jednou věděl alespoň čtvrtinu (to by mi ke spokojenosti úplně stačilo) toho, co ví on!
Kuno píše:
Tím jako myslíš ostatní majitele GT,kteří čtou co tu píšu?!
Ať chceme nebo ne, každé otevřené diskusní fórum je jen vzorkem společnosti "tam venku".