Docela me zamysleni na Air Fuel ratio dovedlo k tady tomuhle manualu:Jeste jsem to uplne cele neprostudoval...je videt ,ze nase auta maji hodne sofistikovanou elektroniku... ale vsiml jsem si tam dvou vet,ktere sice nesouvisi s jizdou na neco jineho nez benzin,ale snad by poskytly voditko k tomu pochopit zda ECU je schopna si v nasich autech poradit ze smesi ethanolu resp. ,ze je ECU schopna dostat do valcu vice paliva ,aby kompenzovala nedostatky ethanolu....
Prvni veta:
The fuel injection amount is controlled to achieve a specific air-fuel ratio (A/F) in the cylinders. During normal engine operation, the target A/F is near 14.7 (a stoichiometric mixture that ideally completely combusts all the carbon, hydrogen, and sulfur in the fuel) when the ECM is operating in closed loop (or feedback) mode. When the ECM operates in open loop mode and engine power is more important than fuel economy or emissions, the target A/F is less than 14.7, called "rich", usually in the 11.5 to 13.2 range.
To byste mi mohli vystvetlit jak auto rozlisuje closed loop mode and open loop mode a co to vlastne je.Pac v open loop mode je "target" ridici jednotky nastavit A/F do rozsahu obvykle 11.5 to 13.2 range (rezim ,ve kterem je dulezitejsi vykon nez ekonomicky provoz nebo emise).Nevite jak je to s temito rezimy presne a u nasich modelu od SOHC az po TT?... dale pisou ,ze auto prechazi do open loop rezimu kdyz:
Generally during moderate-load and high-load acceleration
Throttle opening is above a certain value (maybe between 20 and 35 percent, and this value decreases with engine rpm).
Vehicle speed exceeds a certain value (maybe between 60 and 80 mph).
Engine speed exceeds a certain value (~5000 rpm for my '92 TT parked).
A taky pisou,ze v tomhle rezimu ECU ignoruje lambda sondu a ridi se nejakou tabulkou nebo hodnotami ulozenymi v Read Only Pameti (asi nastaveni od vyroby) To ja jezdim v open loop rezimu asi porad

DD
Druha veta:
Not shown in the chart above is the fact that the ECU will add up to 30% more fuel if it sees that ignition timing advance has been been decreased too much. This is part of the programmed knock control
ECU je schopna vstriknout az o 30% vice paliva jestli ze se zda ,ze casovani zazehu kleslo natolik...tahle fukci se rika knock control.
http://www.stealth316.com/2-fuelinjection.htm